CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, December 17, 2011

BERCAKAP DENGAN HATI

nak cakap tak terluah
nak pendam tak tertahan
nak biar rasa menyampah
penyudahnya
diam sahaja sambil pendam rasa


kau punya geram kau kisah
aku punya sakit kau tak endah
hati makin parah
salah laku kau tak pernah berubah

aku menyampah
perangai macam sampah
aku dah lelah
layan kau punya karenah

bye....

Saturday, October 8, 2011

JAM 2 PETANG

entry ini aku tujukan khas buat hosmet aku yang seorang ini....

esok...jam 2 Petang...beliau gabra katanya...

beliau berdebar2 katenya...

beliau resah katenye...


kenape??
kenape???



KENAPA????







oh........
sebab ni rupenye....

okey..yang pat dari kiri tu aku suke..hahah
ok...

FINE



fine esah fine....

kau nak beli tiket konsert 2PM rupenye..

kelasssssss kau jah.....

sedangkan dalam tren bersesak2 pon kau sudah mahu pitam

inikan pula menerjah lautan manusia kat konsert tu

tapi kau yakin kau mampu bertahan...

wahhhhh


KELASSSS KAU JAH!!!!!....hahahah





cadangnye esok nak temankan beliau pegi beli tiket konset tu..kau ade  RM600??? kalo ade bulehla pergi...kalau takde...duduk sahaja diam2 sambil nyanyi lagu kalau berpacaran... hahaha.... mujur tahap minat aku tidaklah sampai mahu dan teruja menonton konset...apa yang mampu aku lakukan cumalah download.....download dan download sahaja.... mudah dan jimat bukan???? nak kawen...kenela jimat cermat ***lempang

maybe gerak pagilah agaknya... itupun kalaulah aku berniat dan berhati waja gigih nak bersiap pagi bute kan.... haishhhhhh..... kene lah berlagak kool supaya mereka semua nampak aku sangat matang diantara mereka...hahahaha....well...hakikatnye op kos la aku yang paling berusia...paling tua.... hahahahaha... ni yang payah ni kalo kawan ngn budak2 hingusan.... hehehehehehehe..... otometik aku pon terjebak sama walaupon muka da macam mak orang... hahahaha... ok fine....
elin, aku(sile abaikan tanda2 penuaan) n azira
orang yang diraikan..... miss 2 Petang            
okey...

itu sahaja...

bai..



p/s : rase macam nak tengok wayang citer hantutapikalautengokkomfemtakutsampaitakbolehtidomalam makanya terpaksalah batalkan niat itu serta mata

Friday, October 7, 2011

TERIMA KASIH

patutnye dari semalam lagik aku da tulis entry ni..tapi tak berkesempatan la plak...pasal semalam da whole day aku dating ngan rumet aku p tengok felem yang ditunggu2 tapi tak de peluang nak tengok... so..memandangkan kelas aku cume isnin-rabu sahaja..makanya semalam kami bergegas tanpa was2 ke Jusco Kepong. semangat nak tengok ini...


okey... cerita memang best... pasal dari mula masuk panggung sampai la habis cerita memang tak larat nak gelak.... popcorn pon tak sedar bila habis....ayo pon tak sedo bile mase aku sedut...hahaha....semput mak nak.... kire memang berbaloi2 lah menghabiskan duit menonton itu cerita.....hehehehe.....


okey... nak say TQ yang tak terhinggalah pada blogger famous amos ni...encik BEN ASHAARI sebab sudi mempromot belog picisan ini...hahahaha....  well...dulu aku tak pernah terpikir pon nak carik follower seberapa ramai yg boleh....aku wat blog suka suka... kalau aku ade problem..memang aku tulis kat mane2 shaja...aku luahkan dalam bentuk penulisan... aku tak tahu pon fungsi sebeno follower tu utk ape..hahahaha...ok...fine....sile gelak kan aku kuat2...(tapi gelak dalam hati ajela ye..hahaha)

hahaha....ok la tu kan.... da naik 30 dari 2-3 orang jer..hahahaha...**lempang

ok.. 

TERIMA KASIH TAK TERHINGGA



bye..

=p

JANGAN TANYA KENAPA

video 


yuhuuu.....yahooo...yeehhhooo... at last yang ditunggu-tunggu telah pun tiba... ni lagu terbaru 2PM Junsu or stage name for solo debut is Jun.K.. wow....  first impression aku 'CUNN GILER'.. sama cam HOT punyer lagu yang dia composed in 2PM HANDS UP ALBUM.. buat masa ni aku memang suke la kat beliau ni... maybe takdelah sehemsem member 2PM yang lain kan... tapi he's got some talent yang member lain takde.. dia ni pandai gila composed lagu... cayalahhh Junsu...hahaha... sorry Nichkhun.. cinta saya sudah beralih arah...muahahahahaha


WEH...KAU..KAU,KENAPA KAU SUKA KPOP???

Junsu a.k.a Jun.K

fine...die takla sekiut Nickhun...hahaha

well... aku ni bukanlah orang yang selayaknye nak cakap pasal muzik kan... tapi aku cakap based on apa yang aku sukelah kan...people might judge me anything.. maybe ada yang cakap macam ni..

'ah...kau minat musik ikut musim je'

'kau suka sangat denga lagu kpop ni...kau paham ke pe diorang nyanyi??'

'kau ni tak matang langsung..macam budak skolah..tak kool langsung..'

'please la........ kau ingat kau cun nak minat mamat korea'

'kau ni spesis kuat berangan.. tak pijak bumi nyata'



and macam2 lagilah persepsi berbaur negatif yang mungkin ataupun telah dilemparkan pada aku.. frankly speaking.. aku ni jenis suka dengar muzik apa sahaja yang menangkap telinga aku.. apa sahaja jenis muzik yang sedap didengar.. aku suka...melayu..inggeris..korea...hindustan....eh tak kirala... lagu jawa Hermantino pon aku layannn as long as ianya membawa makna yang mendalam bagi aku or sedap telinga mendengo nye... kiranya aku ni dah layak dah join Jangan Lupa lirik tuh..hahaha..takat lagu2 melayu kat karoke tuh...aku da terel habes da...muhahaha...

bila minat dengar lagu artis luar..ia tidaklah bermaksud kita mengetepikan artis kita sendiri.. sorry to say... mereka yang dalam industri ni selalulah menyalahkan pendengar..peminat if mereka tidak diterima dalam industri?? why?? cewah...  jangan nak judge aku tak suka local artist plak... aku suke gile kat Siti Nurhaliza(kau cakap je lagu CT pe yang aku tak tau..hahaha ) Ella..Faizal Tahir..Misha Omar.. ah...tak larat lah nak taip...banyak gile... hahahaha....

tapi dari pemerhatian aku terhadap orang2 sekeliling aku ni..dapatlah aku simpulkan beberapa perkara...

1. if minat artis korea = kau memang up to date... latest muzik yang rock da whole world la kan....

2. if minat artis omputih = kau memang international habess... mesti kau speaking pon berhabok.....

3. if minat artis bollywood = fine..kau jiwang habis....

4. if minat artis tempatan =  kau....er...kam...pung....la....der.....

well... dont simply judge people based on ape jenis muzik yang mereka suka... setiap kita ada kegemaran...kesukaan kecenderungan terhadap sesuatu perkara...hidup ni kan penuh variasi... apa yang kita suka tak semestinya menjadi kesukaan pada orang lain... and begitulah sebaliknya... senang cakapla kan... belajar menghormati and menerima apa yang orang lain suka.... contohla...kalau dia suka kpop..kita cakapla 'eh...sedap jugak lagu diorang ni..ensem plak tu' ...haaaa...at least member kita rase kita pun sokong dia..tak perlekehkan mereka... senang bukan??? 


jadi bila anda membaca entry ini...pasti anda dapat simpulkan muzik jenis apa yang aku suka and artis mana yang aku gilakan sekarang....

JANGAN TANYA KENAPA AKU SUKAKANNYA... 



bhahahahahahahah!!!!

Wednesday, October 5, 2011

TIADA ENTRY

...







....


















.....












....










KENAPA???







JIKA RAJIN DATANG MENJENGAH MINDA YANG SEDANG LELAH DAN
HATI YANG SEDANG PARAH
MAKA AKAN BERTEMULAH DUA JIWA
JARI MENARI DIHAMPARAN INDAH PAPAN KEKUNCI
LIGAT MELAKAR KATA YANG TERCERNA DARI MINDA DAN JIWA

INSYAALLAH..
SAAT ITU PASTI AKAN TERUKIR SENYUM DIRAUT WAJAH
TATKALA TERLIHAT INDAHNYA KATA TERPAPAR 
DISEBALIK TAIPAN AZIMAT DI SKRIN HIKMAT..

JIKA RAJIN DATANG MENJENGAH...


Tuesday, October 4, 2011

SEMUA ADA BAKAT

pernah tak korang bergaduh... korang rasa korang tak salah tapi korang dipersalahkan????

ok...mesti pernah kan???

erk...pernah tak jugak...korang ggadoh...korang rase korang yang sepatutnya marah atau merajuk...tapi pihak lagi satu pulak yang berbuat macam tu???

mesti pernah jugak kan???

and.. korang rase korang yang sepatutnya membawa hati yang lara..tapi sebaliknya pula yang terjadi....

erk....susah nak paham ke??

ok.....kronologinya begini...mudah sahaja... kamu telah bergaduh dengan sesiapa sahaja.. kamu rasa kamu tak bersalah tetapi dipersalahkan.... ok begini... orang itu yang membuat onar terhadap kamu..tetapi dia memiliki kebolehan untuk membuatkan kamu rasa bersalah dan kamu yang menanggung salah atas kesalahan yang dia telah lakukan....

mesti rasa tension bukan???

mari saya ceritakan satu kisah...

Kisah 1




Kisah ini terjadi ketika saya(erk....sopannya) masih dibangku kolej lagi...hehehe.... okey....mari berbicara secara serius... aku pernah bergaduh weh dengan hosmet aku time aku dok umah sewa dulu...ok..biar aku terangkan...aku dikenali oleh rakan2 seangkatan sebagai seorang yang bising tapi tak de la laser mana pon... biasa sahaja/...orang buat aku....aku diam je.... nak jadikan cerita... aku dalam satu bulan yang dipanggil bulan puasa...aku takleh pose...toksah tanyelah kenapa kalo dah namenye seorang gadis sunti.... aku jarang makan megi/...jadiknye tiadalah megi dalam setok simpanan aku... aku mintak la kat sorang hosmet aku ni...tapi die leh mesej aku balik.....malas aku nak cite panjang... lebih kurang macam ni la" kalau aku boleh beli megi kenapa kau tak boleh???" senang cakap die tak kasi la kan....mak aihhhhh....malu toksah cakapla...aku bukanla tak mmpu nak beli megi..tapi kan bolan pose...op kosla malu weh nak pegii beli walau pon aku seorang wanita...uhukhukhuk...

pendekkan lagi cite...aku mendiamkan diri...aku senyap je...pesen aku ni kalo marah aku senyap je...memang aku tak cakap ngn orang... tapi tulah....die dok provoke2 aku plak....suh cakap pe yang tak puas hati.... and aku ni ade satu penyakit.....PANAS BARAN.. serius cakap....aku kalo ngamuk...mak aih.... dahsat.... orang memang tak sangke la nengok aku yang gile2 ni kalo ngamuk cemane rupenye...memang dasat la....takat maki carut baling barang tu memang akula orangnye.... tu pasal kalo orang carik pasal ngn aku...aku diam je...aku maleh nak tunjukkan perangai aku yg sebenonye....

tapi dah member gedik sangat nak provoke2 aku kan...aku terlepas cakap kat beliau.. aku tercakap "sial" kat beliau..hukhuk.....tu la masalah jadik beso sampai die rase terhina.... lalu mengasingkan diri...and membuatkan aku plak yang salah dalam hal ini.... sampai kadang2 aku rase bespren2 aku da jatuh kesian kat die....and biole kesian...op koslah otometik aku yang salah kan??? eh.... memang wadefak jugaklah aku rase time tuh...tapi aku kool je.... ilek je.... hehehe

ler ni...biloe da beso...da tua... aku dok terpikir mende tu cam kelako plak... sampai skang weh tak baik ngnn dak tu...ntah mane ntah die p...


Kisah 2


Bende ni jadik baru2 ni jer...aku maleh nak citer panjang.... entri ni aku penah citer kat sini.... and now skang aku rase die macam nak jauh2 kan diri dari budak2 umah yg len ... sendiri2... eh...memang nmpak keadaannye macam aku la yang memang salah.....

lalu aku terpikir... maka salah ke menjadik lembut hati ataupon wat tak kisah je ape yang jadik lalu senang2 orang amik kesempatan?? entah...yang pasti aku memang takde bakat nak menukarkan keadaan macam tu....sumpah serius aku tak de bakat nak mengasing2kan diri...buat seolah2 akulah mangse yang teraniaya.... weh.... kalaulah aku ade power tu...memang best la hidup aku kan......


tapi takpe...... aku tak kisah dah.... suka hati orang lah nakk kate kat kite ape...well mulut orang kan.... bukan kite leh tutup...senang cakap...lantak kau orang lah kan.....

yang pasti...aku selesa aku macam ni.......aku tak kacau orang....orang jangan kacau aku...okay??

Wednesday, September 21, 2011

kau nak aku matang sangat kan?? haa... ni dah habis matang dah ni...

mood bengang masih bersisa sebenarnya.. eh.. aku manusia biasa... tak kiralah aku ni tua dari korang ke...or muda dari korang ke...tapi yang pasti aku manusia biasa.. marah itu fitrah... sakit hati itu lumrah... tambah2 orang yang muda dari kita berani membuat onar.... maki2 kita... main samak lagi...eh....cop....... main samak?? haha... ape barang kau main samak kat fesbuk?? eh....menyalak tak tentu hala... itu adalah sungguh tidak kool okay..


nak lagi kool...marilah bertegang urat bertikam lidah bersama... ketuk pintu bilik aku...then hamburkan la segala caci maki kau..... F**k or what so ever kata maki kau kan.. gua tadek hal beb... ni kau melalak macam hape kat fesbuk...eh...eh... bile ketahuan...kau deny pulak..

.'eh... status tu bukan tuk kau...'.

apebende?? dah terang2 an kau maki caci aku kat member2 yg lain...apekah?? oh...mungkin juga pelanduk dua serupa yang juga kebetulan membuat kau marah atas perkara yang sama...eh..eh...kemonla...... gentleman sket...tak kool lagi tak macho okay maki2 dekat pesbuk...takde feel..takde soul.... hahahaha.....

beb.... aku bukan kaki nak maki orang sesuka hati...tapi bila orang da suka2 hati nak fuck2 kite...babi2kan kite... aku rase ego sebagai manusia mahupun ego aku sebagai orang yg lebih tua komfem2 la tecalar beb.. tak macho...sungguh tak macho.... eh...aku manusia ok...suke2 hati nak main samak ngan aku.... fine kau fine...hidup ni memang cukup mudah cukup senang nak maki orang..... bile nanti saat kau jatuh rebah tak leh  berdiri tegak mendongak langit lagi....eh..baru kau tahu...maybe insan yang kau pernah babi2 kan ni mungkinla yang dok huloq tangan kat hang....

tapi aku bukanla insan yang semporna..bak kate kau la kan... aku ni bukannye cukup baik nak p azan2 kat telinga kau kan....n ko pon cakap tak kisah aku ni nak kawan ngn ko ke tak coz aku pon ko tak pernah anggap kawan kan....fine baby fine.. baby...baby...baby.....



dah dulu kau yang sibuk sangat canagn kat orang dok tacing2 kami ni tak pernah nak amik pedulu pasal kau... ni kali ni kami nak jaga hati kau...tatang perasaan kau....nak selebret beday kau je sayang...tunggu kau tak balik2 umah pon......merayap mane ntah...dah tak jadi seprais kitorang...eh...sedih tau...seb bek sambut ngn member yang lain jugak...

ingatkan kau nak terharu ke ape....eh..tapi ape kau cakap.."SAPE SURUH KORANG BUAT SPESEL??AKU TAK MINTAK PON""


fine....


pesan aku baby....


TRY LA APPRECIATE APE YANG ORANG NAK BUAT BAIK KAT KAU....



sekian...
wassalam.....

takde tajuk

benci atau rimas tengok orang gemuk macam saya???




takpe...saya ada cara penyelesaian nye



dari dok mengata n mentertawakan kelemahan orang lain....




apekate......





amik je pisau......







bunuh je semuaaaaaaaaa orang2 gemuk yang ada kat dunia ni...








supaya anda puas hati.......










mudah bukan???









=)

Saturday, September 10, 2011

2NE1 - UGLY [HD]

beb...ni ade lagu best....

gile best...

cakap banyak tak gune kan...

ok fine....

jom layan....


:: pergh...siap lirik ngn translation sekali...rajin tak aku?? rajin tak?? hahaha.... ::
LYRICS:
[CL] Balkge useobojiman
Nae mame deulji anha
Nan yeppeuji anha areumdapji anha
Oh oh oh oh
Oh oh oh oh

[BOM] Norael bulleobojiman
Amudo deutji anha
Nan yeppeuji anha areumdapji anha
Oh oh oh oh
Oh oh oh oh

[DARA] Nan wae ireohke motnan geolkka
Eoddeokhamyeon nado neocheoreom hwanhage
Useobol su isseolkka

[MINJI] Ddo hwagana wae neul wanbyeokhaji mothae
I ggaejin geoul sok motnan moseubeul hyanghae
Tathagiman hae

[BOM] Chyeodabojima jigeum I neuggimi shilheonan
Eodironga sumgoman shipeo
Beoseo nago shipeo
I sesangeun geojitmal

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face tellin’
me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know
I’m ugly

[MINJI] Nal shwipge ihaehandago hajima
Mot saenggigo bbiddoleojin nae maeumi neol
Wonmanghaljido molla

[BOM] Mal shikijima nan neowa eoulliji mothae
Geu jalnan nunbit sok chagawoon gashiki nal
Summakhige hae

[MINJI] Dagaojima neoui gwanshimjocha shilheo nan
Eodironga ddeonago shipeo sori chigo
Shipeo
I sesangeun geojitmal

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face tellin’
me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know
I’m ugly

[DARA] All alone
I’m all alone x 2
Ddaddeuthamiran eopseo
Gyeoten amudo eopseo
All alone I’m all alone x 2
I’m always all alone
Ddaddeuthamiran eopseo
Gyeoten geu nugudo nal anajul saram eopseo

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face tellin’
me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty
I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know
I’m ugly
//
TRANSLATION:
[CL] I’m trying to smile brightly but
I don’t like it
I’m not pretty, I’m not beautiful
Oh oh oh oh x 2

[BOM] I’m trying to sing but
No one is listening
I’m not pretty, I’m not beautiful
Oh oh oh oh x 2

[DARA] Why am I this ugly
What must I do for me to be able to smile brightly like you?

[MINJI] I’m getting angry again, why can’t I ever be perfect
I simply put the blame on my ugly appearance in this broken mirror
[BOM] Don’t look at me, I hate this feeling right now
I want to hide away somewhere, I want to escape
This world is full of lies

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be pretty
Don’t lie to my face tellin’ me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know I’m ugly

[MINJI] Don’t tell me that you can understand me so easily
My ugly and crooked heart may even come to resent you

[BOM] Don’t force me to talk, I’m not right for you
The cold thorns inside that patronizing gaze suffocate me

[MINJI] Don’t come closer, I don’t even want your concern
I want to leave away to somewhere, I want to shout out
This world is full of lies

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be pretty
Don’t lie to my face tellin’ me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know I’m ugly

[DARA] All alone
I’m all alone x 2
There is no such thing as warmth
There is no one by my side
All alone
I’m all alone x 2
I’m always alone
There’s no such thing as warmth
Next to my side, there’s not even anyone to embrace me

[CL] I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be prety
Don’t lie to my face tellin’ me I’m pretty
I think I’m ugly
And nobody wants to love me
Just like her I wanna be pretty I wanna be pretty
Don’t lie to my face cuz I know I’m ugly



kesimpulannya : hanya manusia je yang membezakan rupa paras dan kecantikan seseorang...sedang di mata Allah..semuanya sama...yang beza hanyalah amal yang soleh... as simple as dat... kalo rase tak cun...tenyeh mekap banyak2 kasi cun pon takleh gak kan....amik ayo semayang... buat amal.. memang komfem muke tak cun pon otometik jadik cungilelagibeseri2... kalo muke da natural beauty bonusla kan...kasi lagik cun ngn wat baik kat semua orang...jage lidah..jaga amal..jaga kelakuan..komfem memang cun habisla.. jangan cacatkan kecantikan anugerah tuhan dengan wat bende tak senonoh ke ape ke kan... muke yang cun melecun pon otometik jadik tak cantik da... ok....lastly  aku rase aku cun sebab aku diciptakan sempurna.. cukup akal fikiran... 

ok bye...

Thursday, August 25, 2011

I LOVE MAK

cerita ni aku amik dari fesbuk.....memang sedih gile la........blog teh secawan kot... meh bace...






Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah  basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah  mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah  bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang  sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"


Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah  sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.


Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah  telepon untuk beritahu mak sakit tenat.


Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah  itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah  hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala  Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"  

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. KataRasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnyaSolat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telefon panggilan dari ibu tanpa berjawab?





 ***********************************************************************

ni certa aku plak..hahaha

serius lepas baca kisah ni aku nanges... baru semalam roomate aku yang mude 3 tahun dari aku tanya aku..
 


"kak baiti...aku rindu la kat ex aku... kak baiti tau tak camana nak bayangkan perasaan rindu tu. rindu nak makan sama-sama..rindu nak jumpa"

aku diam... aku jawab


"tak taulah...yang aku tau.. aku pernah rase rindu sampai aku nangis2 bile aku kol mak  aku."


sumpah....aku bukan nak kata aku anak yang baik ke tidak... tapi itulah hakikatnya... ye...aku rindu semua kawan2 istimewa aku..kawan rapat aku... tapi tak pernah satu pun antara mereka yang mampu buat aku menangis tersedu sedan sebab rindukan mereka melainkan mak aku ngn arwah bapak aku... 


sekarang ni memang aku sensitip bile sebut pasal mak...dalam hati aku elalu berdoa moga Allah tak ambil nyawa mak.. aku tak sanggup hilang mak... dalam usia aku yang boleh dikategorikan tua ni... aku still lagik berebut dengan adik2 aku sebab nak ikut mak..nak tido ngan mak...kadang2 aku terlupa berdoa untuk diri sendirik kalo ade exam atau apa2...sebab aku selalu suruh mak doakan untuk aku...hehe...aku ni belajar tak pandai...tapi aku tau...berkat doa mak....aku masih lagi bertahan dapat pointer yang elok...walaupun tak cemerlang..tapi ok la untuk otak yang tak berapa pandai macam aku kan...hehe...tapi aku tau...kadang2 aku terkasar dengan mak....


pernah sekali aku cakap kat mak..mak lebih sayangkan adik beradik yg lain dari aku... n aku tak sangka mak nangis bila aku cakap macam tu... berdosa gila rasanya... esoknye...aku jatuh tangga....2minggu takleh jalan...padan muke aku...tuhan laknat aku cash.... huhuhu.....


sumpah aku nangis teresak2 bile taip entri ni..... aku janji aku nak jadik anak yang baik...tapi aku tak tau samada aku leh wat ke tak..makjlumlah...manusia kan...tapi aku akan cuba....


dalam keadaan mak yang sakit buah pinggang ni...aku harap sangat..bile aku grad aku nak dapat kerja...aku nak jaga mak...sumpah aku tak fikir lain dah selain mak....aku tak rasa nak kawen...aku tak rase nak ade family sendirik sebab aku nk jage mak sampai bila2.... 


Ya Allah... berkati hidup mak... 












adik sayang mak.....

Monday, August 22, 2011

mood tidak menentu...

as expected....












biarlah.....





macam tak biase kan....








FINE...











FINE







FINE........



















enuff.....

tiada tajuk..harap maaf

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan dihadapan oh! Indahnya
Kita bersama berkelana

( ulang 1 )

Namun kita jauh di dunia sendiri
Bekalan sendiri(semangat sendiri) Impian sendiri
Meski pun jauh namun kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini umpama awan yang tidak selalu putih
Ingatlah bintang-bintang di langit Takkan terus berkelipan
Ingatlah pelangi yang indah Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya menjadi perhiasan di dinding
Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya menjadi perhiasan di meja tulis

Oh! Kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh! Kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi ummat semesta

Menunjukkan jalan demi ummat semesta ( 2X )

 

Sunday, August 21, 2011

monolog dalaman

tipu














kalau












cakap














tak kecik















hati..
















tipu






kalo











cakap









tak rase




























dipinggirkan..
















FINE.....




















FINE.....

















FINE.....





hati nanges
sape yang tau...




























gambar tiada motip
full stop 








CUBAAN MENJADI MATANG NAMUN TIDAK BERJAYA

ini adalah gambar paling matang..ouch....suke..






 yuhuu.....

hebat tak tajuk entri diatas??
sile angguk..
hahahahaha...

sedar tak?? sedar tak??? op kos korang tak sedar pasal aku yang rase mende ni.. lately makin hari makin risau dengan diri sendiri.. lagi bertambah risau bile dok on pesbuk...baaaaaaaanyaaaaak gile invitation kenduri kawen dari member sebaye mahupon tak berapa sebaya tapi kawan jugak... lagi berganda2 risau bile dok tengok member2 haplod gambar kawen mereka bersama pasangan bahagia mereka dan keluarga mereka.... laaaaaaaaaaaaaaaagilah berganda kuasa tiga bile ade yang haplod gambo peknen mahupon gambo baby mereka sendiri.... weh....rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrisaunye.... nampak tak aku risau?? nampak tak?? nampak tak???



hati tengah risau tapi masih mampu lagu buat peace due belah jari..hey...abaikan jemari comel itu









Saya (bukan nama sebenar) bertambah stressssss bile orang sekeliling selalu cakap...

"cemanelah kalo ko kawen eh?"

"cane la ko ade anak nanti eh"


"bile ko ni nak matang...umo da tua""

wehhhhhhhh...tolong seket...baru doplohlime tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....

seriesly macam nyampah jugakla bile org cakap aku da tua...hakhakhak....eleh...jelesla tu umo mude lagik dari aku tapi nak bajet matang...kahkahkah......gile keji... ekceli bukan tak cube berlagak menjadi wanita...cubela jugak...tapi ......

kau tengok ni..kau tengok ni...gambo ni diambil dalam bilik lec siap ade beliau kat depan lagik okay


OK FINE!!!


sedarlah aku bahawa macam mana aku nak matang sedangkan kawan2 aku sumenye masih budak2 hingusan...

jadi jangan salahkan aku kalo aku tak matang...

salahkan mereka.......










hahahahahahaha

























KEJI!!!!
aku suke gambo ni sebab macam band je bile lynn(bukan name sebenar) belagak bawak gitar mak esah padehal bukan gitar die pon..hahahhahaha


















cop....










































chiaow dulu...papai...

entri sedih jadik background lagu pon kene sedih jugak

sedih....




























kenape???






























adela....






yang pasti
























































tengah




















































sedih...


















































ok bye

Sunday, August 14, 2011

HEPI BESDAY YO!!!

nak buat entri mengade buleh??

buleh ke..tak buleh ke... belog aku kan....sukati akula..heh

weh....weh....



weeeeeeewiiiiitttttt....
emsemnye kek itu..
wah....nak wish ni...

you...hepi beday eh....

moge panjang umo...murah rejeki hanggono..ahaks...

hehehehehehehe.......mengadenye aku....
you...nak wish ni.......
*
..
..
....
.....
....
.......
.....








.....
.....




....




...

okey....sampai sini je...
tata...



Monday, August 8, 2011

K.A.R.M.A

hidup bagai putaran roda..
saat aku tersungkur
kau mendabik dada
jangan lupa..
satu saat nanti kau mungkin turut tersungkur sama
jangan pernah kau lupa
jangan sekali2 kau lupa...

hidup bagai karma..
saat aku hina
kau megah tersenyum bangga
jangan lupa
satu saat nanti kau mungkin lebih hina dari dina
jangan pernah kau lupa..
jangan sekali2 kau lupa..

hidup bagai gurauan..
saat aku menangis tersedu
kau ketawa  
jangan lupa
satu saat nanti kau mungkin menangis hiba
jangan pernah kau lupa..
jangan sekali2 kau lupa..

kerana hidup umpama roda..
saat ini rodamu diatas..
esok pasti rodamu berputar kebawah..
dan yang pasti..
saat itu
senyum apakah yang bakal merekah dari ulas bibir dan wajah
saat kau jatuh rebah tak lagi bermegah...







Saturday, May 7, 2011

Thursday, May 5, 2011

TESTING..TESTING

Ngetest hapdet gune tepon..testing..testing..testing..
YAHOOOO.COM

Friday, March 11, 2011

NIAT BIAR IKHLAS BEB

Gosh...




..............





tajuk sudah sedikit sinis.. kenape?? kenape?? kenape???






....












.....






...
niat tu biar ikhlas..bahase biar cantik sikit... biar miskin harta jangan miskin pekerti..perangai kasi elok... tak guna jadi manusia kalau otak letak kat siku.. tak guna jadik pandai tapi bebal.. jangan paksa diri untuk jadi orang yang diperlukan oleh semua orang.. bila niat ikhlas...orang yg datang cari kite beb.. 

dont simply blame people if u r not the choosen one. try tanya hati..mana yang kurang? ape yang silap? balik pada niat la beb..kalau niat kau berdamping dengan orang tu ikhlas..maka orang pon ikhlas dengan kau..tapi kalau niat kau nak berdamping dengan orang semata-mata ada maksud tersirat segala..sorry to say beb...aku pon was2 nak ngaku kau kawan...

see?? the rule is simple...

what u give...u get back!!!





HEY!!! KAU...




..



YE KAU LA....


LU JGN MACAM2 SAMA GUE!!

KALAU KAU RASE KAU DAH CUKUP LASER..
KAU BELUM TAU AKU BOLEH JADIK LAGIK KEJAM DARI TUH...
SO...DONT MESS UP WITH THE WRONG PERSON!!!

Sunday, January 30, 2011

BUKAN CINTA BIASA




Dia.. 
Hanya wajah biasa. Mungkin sedikit kacak berbanding yang lain.. kacak? Eh… tidak. Mungkin sedikit comel barangkali. Rambutnya yang persis pelakon korea. Wajahnya yang putih. Matanya yang sedikit sepet. Tutur katanya yang tidak kasar pada pendengaran..Mungkin itu yang membuatkan ramai gadis tertarik padanya. Ya. Mungkin itu yang membuat ramai gadis memujanya. Ya.. termasuklah aku.
Huh…
Keluhan yang maha dahsyat kulampiaskan tanda seolah-olah aku sedang membuang segala beban perasaan yang sekian lama bertenggek dipundakku. Kenapalah hidup makin kompleks. Jatuh cinta pada kawan sendiri? Oh no…. tak sanggup aku bayangkan apa yang terjadi. Sedang enak melayan perasaan, lamunanku tercantas tatkala telefon berdering minta diangkat. Nada dering “heartbeat” mula kedengaran menandakan si pemanggil adalah beliau yang tersayang. Heartbeat?? Hah.. sungguh kelakar gile…
“beb..jom makan” suara garau menculik lamunan
“katne? Malas la nak jalan” aku sekadar berbasa-basi. Takkan nak terus cakap ya.. obvious sangat kot…
“tempat biaselah… cepat siap…aku lapar gila ni….” Terus mematikan perbualan.
Budak ni. Suka buat keputusan sendiri. Ceh..hakikatnya hati aku dah berbunga-bunga. Hehe. Akim. Comel je nama secomel orangnya. Punyai minat yang sama. Ya..apalagi kalau bukan menghimpun koleksi drama bersiri korea. Sungguh tak matang tapi itu yang membuatkan aku suka..  ‘akim…akim… kenapa kau comel sangat..kan dah ramai yang suka kat kau’ aku berdialog dengan hati. Segera kuusir sang khayalan kerana masa semakin bergerak pantas. Ah.. memang lapar gila.
Dari jauh sudah kulihat Akim sedang menunggu aku digerai yang biasa kami makan. Mana lagi kalau bukan dihadapan fakulti. Malas nak bergerak jauh-jauh. Tambahan pula makanan disini tidak kurang enaknya. Bolehla sekadar ingin mengenyangkan perut.
“Apasal lambat?” Akim bersuara.
“Rileks la…bagi aku duduk jap. Sorry la…aku berebut bilik iar dengan housemate aku tadi. Kau taulah budak-budak tu kalau mandi.. mak aih..dah macam mandi bunga dah aku rasa”, aku mengomel. Eh tidak. Mungkin kedengaran sedikit mengadu.
“ habis kau? Kira kau mandi koboila eh? Patutlah…” pecah tawanya. Tanpa menghabiskan ayat pun aku sudah tahu maksud yang ingin dia sampaikan.. lantak kaulah Akim. Janji kau comel sangat.. hehe… oh… inikah cinta?? Bisa menukarkan yang jelek jadi indah belaka…


“Anna, aku tengok semenjak dua menjak tiga menjak ni kau rapat je dengan Akim. Ada apa-apa ke?” soal Shiha teman sebilikku.
“Eh, mana ada. Kitorang kawan macam biasa je”
“Ye ke ni? Bukan apa. Aku tengok kau dengan Akim ni dah macam Nani dengan Akim masa awa-awal kita masuk sini dulu”,tukas Shiha tanpa kusangka-sangka.
Nani? Tiba-tiba nama itu muncul kembali. Kami pernah jadi kawan baik. Dulu memang dia yang rapat dengan Akim. Aku mengenali Akim juga melalui Nani. Tapi entah dimana silapnya, hubungan Nani dengan Akim tidak serapat dulu. Mungkinkah mereka sudah putus? Tak mungkin kerana Akim pernah memberitahu yang dia tidak pernah bercinta dengan Nani. Klimaksnya, bila aku mula rapat dengan Akim, Nani pula makin menjauh dari aku.
“Anna, kau dengar tak?”, soal Shiha lantas mengejutkan aku dari mimpi.
“ye..aku dengar. Aku kawan je. “
“Aku bukan apa. Aku taknak lah kau hilang kawan untuk kali kedua. Kau kena ingat, kawan kita, Dalila tu minat sangat kat Akim. Cuba fikir apa persaan dia kalau tengok kau dengan Akim asyik dok berkepi macam belangkas pagi petang siang malam. Kesian member beb”,ujar Shiha panjang lebar tanpa memikirkan perasaan aku.
Akuke yang salah? Takkan Nani menjauh juga disebabkan aku? Haish.. buntu… buntu. Aku tahu menjadi kawan baik kepada lelaki yang menjadi pujaan ramai dikolej ni memang member kesan yang negative pada aku. Mana taknya rata-rata pelajar perempuan membenci aku. Pasti mereka sangka aku makwe si Akim. Eh, kalau betul pon apa salahnya.. alahai.. bahagianya dunia.. tapi aku tau.. itu hanya sekadar mimipi.

Pulang dari kelas dengan penuh kepenatan. Sudahlah hari ini hari yang panjang. Test berderet-deret. Assignment melambak-lambak. Serabut kepala otak. Lagu ‘heartbeat’ berkumandang lagi. Sungguh merdu lagu ini..sudahla merdu.. penyanyinya handsome-handsome belaka. Aku tersenyum sendirian sambil membiarkan telefon menjerit-jerit minta diangkat. Butang hijau kutekan.
“weh.. apasal lambat? Aku nak jumpa ni. Hal penting”, suara Akim kedengaran agak cemas.
“ kenapa weh? Kau kat mana? Aku jumpa sekarang”
“café. Cepat datang”
Hati aku diragut resah. Kenapakah? Apa yang terjadi dengan Akim? Aku berharap agar semuanya baik-baik sahaja.
“ kenapa beb”, soalku.
“Tak ada apa. Saja nak make sure kau ok. Tadi aku panggil kau buat dek je.. ok.. dah tengok muka kau depan mata aku da k dah. Lega sikit hati aku ni. Hehe”
“ eh.. kau ni kan. Memang sengal la. Aku punyala risau dekat kau, boleh kau cakap tak de ape. Bodoh la..” tanpa sengaja aku melampiaskan amarah. Bukan. Aku tak marah tapi aku keliru dengan perhatian yang diberikan.
“beb sori beb. Aku tak sengaja buat kau macam ni”
 “beb jangan macam ni. Aku minta maaf k? aku risau tadi tengok muka kau pucat semacam je. Then bila aku panggil kau, kau macam buat tak dengar je.. please.. “,
Akim meraih tanganku. Aku terkesima. Perasaan bercampur baur. Ah.. memang macam lagu 2PM tu. ‘Can you feel my heartbeat..is beating for you’ hai hati dah mula menyanyi-nyanyi.…  cepat-cepat aku kembali kealam reality Air mata mula bergenang. Dada terasa sebak. Tanpa memandang matanya aku mahu berlari pulang ke bilik. Aku bukan marah. Jauh sekali membenci. Tapi aku malu kalau dia terlihat air mataku. Alahai hati. Kenapalah mudah sangat jatuh hati.
Belum sampai beberapa langkah, tiba-tiba aku lihat Dalila berada didepan mata dengan wajah yang sayu. Kelopak matanya digenangi air. Ah sudah. Dia Nampak ke apa yang jadi tadi? Otakku ligat membuat spekulasi.
‘Dalila’, gumamku.
Terasa seperti pesalah yang mengkhianati perasaan teman baikku,Dalila. Ah.. kenapalah emosi selalu tewas pada hati. Dalila, aku takde niat pon nak lukakan hati kau.
Aku menuju kebilik dengan langkah yang longlai. Berdebar gila saat tombol pintu mahu kubuka. Pasti berita ini sampai ke pengetahuan Shiha. Aku yakin benar. Kalau Shiha tahu, mampos aku kena sumoah seranah. Maklumlah, bukan aku tak tahu yang Shiha juga menaruh hati pada Akim tapi malangnya Akim menolak. Cukup sekadar teman biasa. Pintu kubuka seiring dengan lajunya dengupan jantung. Kulihat Shiha dan Dalila berada dibilikku. Memang benar dugaanku tatkala terpandang wajah Shiha yang menyinga.
“ Anna.. kau ni memang sanggup hilang kawan kan? Dulu Nani.. sekarang Dalila. Kenapa kau ni? Dah takde jantan lain ke kau nak sapu? Laki yang kawan kau suka jugak kau nak rebutkan? Memang takde hati perut betul la kau ni” Shiha menghamburkan segala ketidakpuasan yang menyesakkan fikiran.
Ah.. lebih dah perempuan ni. Hangin aku dibuatnya. Tapi aku malas nak bersuara. Takde faedah bertegang urat dengan perempuan gila talak macam Shiha. Aku lihat Dalila hanya diam membisu. Hanya esak tangis yang kedengaran.
“ kalau kau suka Akim, kenapa kau tak cakap pada aku? Kenapa tak bagitau aku awal-awal yang korang bercinta?’, soal Dalila dalam tangis
“a…aku.. tak bercinta dengan dia Ila. Percayalah”
“ tak bercinta pebendenye kalau dah pegang-pegang tanagn gitu’, Shiha sengaja membakar suasana. Aku debik perempuan ni kang…
“ betul Ila.. aku dengan Akim tak lebih dari kawan biasa..”, aku cuba memujuk Dalila. Namun tanganku dittepis tatkala ku cuba memegang bahunya.
“aku tak percayakan kau lagi Anna”, sebaris ayat yang diluahkan Dalila benar-benar mengguris perasaanku.
Ah, kacau. Dalila, kalaula kau pon boleh faham perasaan aku..aku lagi terseksa dari kau. Ingin saja kuluahkan rasa itu namun apakandaya, aku tak berdaya mempertahankan diri aku. Aku nekad. Biarlah hilang kawan Akim dari aku kehilangan Dalila.

“ beb..please la beb.. kalau kau anggap aku kawan baik kau dunia kahirat,.. please la…buat macam mana yang aku suruh. Aku tak sanggup tengok Dalila sedih macam tu. Dia betul-betul saying kat kauu “ aku merayu pada Akim. Tak sanggup aku melihat Dalila terbaring lesu. Sudah seminggu dia ditahan diwad. Aku mersa bersalah yang teramat kerana aku tau akulah yang menjadi punca.
Dalila terlalu baik pada aku. Sejak kecil lagi kami berkawan baik. Dari tadika hinggalah keuniversiti yang sama. Apa yang dia ada, aku turut berkongsi sama. Biarlah kali ini aku yang berkorban rasa demi sahabat tercinta.
“kau gile ke? Cinta mana boleh paksa-paksa”, protes Akim.
“ tolonglah aku kali ni Akim.. ape yang kurang dengan Dalila? Kau cakap kat aku? Cantik comel.. tak cukup ke?”
“ tak…. Tak cukup bagi aku”
“ ah… kau ni tamak la akim… kau nak yang macam nana lagi “ tukasku
“ aku nak yang macam kau!”, jawab Akim.
Aku terkesima. Ah, lelaki memang pandai berkata-kata. Manis mulut.
“Aku suka kau Anna. Aku tak boleh suka orang lain selain kau. Aku cintakan kau”
Yes.. akhirnya kata-kata keramat itu keluar jugak dari mulut kau Akim. Terasa bahagia seketika. Seperti dunia ini berhenti berputar. Yang ada Cuma aku dan dia.
Ah tapi reality memang menyakitkan. Dalila dalam bahaya. Mustahil untuk aku memadu cinta dengan Akim sedangkan dia sendiri merana?
“kalau cinta, buktikanlah. Terimalah Dalila. Dia sebahagian dari hidup aku. Kalau kau tak terima dia, maknanya kau tak terima sebahagian dari diri aku”, aku member kata putus. Ah. Cinta memang menyakitkan.

Sudah 3 tahun memori itu aku simpan. Namun kadangkala rindu terusik jua. Apa agaknya khabar mereka? Mesti sudah berumah tangga. Sejak kejadian itu, aku langsuung tidak mahu bersua muka. Apatah lagi bertegur sapa. Duniaku hanyalah kelas, bilik, dan library. Hidup aku kosong. Mujurlah aku mampu mengahabiskan pengajianku dengan jayanya. Aku takkan biarkan cinta musnahkan impian dan harapan kedua orang tuaku.
“ Cik Anna Shaliza. Petang ni u kena pergi jumpa wakil client kita, Syarikat Bina Abadi. Pukul 5 dekat tempat harii tu. “ suara garau Encik Hazim, pengurusku menculik lamunan.
“ ok bos” aku menjawab lirih. Letihnya hari ni. Terpaksa berkejar-kejar dari satu destinasi ke destinasi yang lain.
Sampai sahaja ditempat yang dijanjikan, aku terus ke café dimana tempat mula-mula kami mencapai kata sepakat mahu bekerjasama.  Aku melirik jam tangan. Masih lagi memakai jam pemberian Akim. Nampak sangat begitu sukar untuk aku melupakan kenangan bersamanya. Aku tersenyum sendiri. Jam sudah melewati pukul 5.15 petang. Bererti wakil syarikat Bina Abadi sudah lewat. Aku menyumpah dalam hati. Sedikit menyesal kerana terlupa bertanya pada Encik Hazim siapa yang bakal aku temui nanti. Ah… aku benci menunggu..
“ maafkan saya cik.. saya terlewat”
“ it’s ok” aku berbasa-basi walau dalam hati marak membara kemarahan.’ Shall we start?”
“ nanti dulu cik……. “
“anna” cepat-cepat ku berikan jawapan. Kukira tentulah gadis itu tidak tahu namaku.
“ oh..ye Cik Anna. Saya Yasmin. Kita kena tunggu bos saya dulu. Dia lambat sikit. Tadi ada meeting. Urgent”
Ah…sesungguhnya kau benci menunggu. Demi menjaga hati , kuturutkan saja.
“ha, itupun bos saya”, Yasmin melambai kerah bosnya.
Hmm… kacak..boleh tahan. Aku membuat penilaian.. nasib baik hensem kalau tak…memang menyirap la…
“ Bos… ni Cik Anna.. wakil dari syarikat Nazim Sdn Bhd. Cik Anna ni bos saya, Encik Asyraf Hakim.”
Ashraf Hakim? Dadaku bergetar…mungkinkah…..
“ Anna… lama tak jumpa. “,
Aku mendongak. Sah…sahih… memang dia Akim.. aduh hensemnya kau Akim. Menyesal pulak aku mengalah bagi kau dekat Dalila.. rasa macam nak hantuk kepala dekat dinding aja.. eh, kena control ayu. Harus kawal perasaan.
“Akim, Lama tak jumpa…hai”
“How’s your life?”
“Great” aku rase cukuplah dengan perkataan itu sahaja dapat menggambarkan betapa gembiranya aku melalui hidup tanpa dia. Errr…gembirakah?
“ so, dah berapa orang anak?”
“ anak apa? Kucing? Banyak...shall we start?” aku malas melayan perasaan. Walaubagaimanapon dia sudah menjadi milik sahabatku.
“Anna…please jangan dera saya”
Saya? Uh…..sangat kelakar. Tapi mungkinkah usia mematangkan fikiran kita?
“ dera apanya pulak. Rasanya masalah peribadi tak patot kan kita campur dengan urusankerja”, aku sekadar member peringatan bahawa aku tidak mahu mengheret masalah lampau apatah lagi dicampur adukkan dengan kerja.
“ saya masih cintakan awak” tanpa rasa malu pada Yasmin, Akim begitu mudah melafazkan kata.
Aku lihat Yasmin terpinga namun cepat-cepat dia bangun member ruang antara kami. Sekejapan dia hilang entah kemana.
“ What’s wrong with u Akim? Aku rasa dah cukup jelas. Aku dah lupakan kau.”, kedengaran agak kasar apabila aku masih lagi memanggilnya dan membahasakan diriku dengan panggilan yang sama. Mungkin lebih baik begitu.
“ tapi kenapa Anna? Kenapa awak tak boleh terima saya sedang kita saling mencintai?”
“ kenapa? Kau kan suami orang…Suami Dalila…Suami kawan baik aku”,aku hampir menjerit padanya. Masakan dia mahu menduakan Dalila. Walau apa alasan sekalipon, aku tidak akan melukai hati Dalila untuk kedua kalinya.
Akim terkesima. Aku hairan dengan ekspressi mukanya. Dia mula senyum. Lama-lama-senyumnya terkopak jua.
“ haha… Anna…Anna… kalau  saya bukan suami Dalila awak terima saya tak?”
“merepek” jawab acuh tak acuh
“ Anna…jawab saya. Kalau saya bukan suami dalila, awak terima saya?” ulangnya lagi
“ kalau awak bukan suami Dalila, bererti awak suami entah siapa-siapakan?? Tetap juga seorang suami.. sorry, saya bukan perempuan pemusnah rumahtangga orang” jawabku. Biar dia tahu walau betapa aku mencintainya, itu bukan alasan untuk dia berkahwin dua.
Dia hanya ketawa.
“ Anna…saya masih lagi mencari ‘entah siapa-siapa’ tu untuk jadi isteri saya. Dan saya Cuma mahukan ‘entah siapa-siapa’ tu ialah awak”,
“dalila?”
“ Dalila tak pernah wujud dalam cerita cinta kita. Saya dah terangkan pada dia yang saya tak boleh cintakan dia macammana saya cintakan awak. Dan dia pon faham Cuma awak je yang takut dengan bayang-bayang sendiri. “
“betulke? Jadi sia-sialah usaha saya selama ni eh? ; ujarku. Lirih namun masih mampu didengarinya.
“itulah. Buat kerja tak guna akal… ikut nafsu…ikut emosi..kan rugi..saya rugi..awak rugi Dalila rugi.. saya tak nak buang masa lagi. Kita pun bukannya muda. Anna, saya cakap sekali je ni. Awak dengar baik-baik… sudi tak awak jadi ‘entah siapa-siapa’ dalam hidup saya?” serius nadanya.
Aku tergelak mendengar ayat ‘entah siapa-siapa’ itu.tentulah dia merujuk pada dialog aku tadi… aku senyum bahagia.
"cop...'entah siapa-siapa' tu apa maksudnya",soalku pura-pura tidak tahu
"Cik Anna Shaliza, sudi tak kiranya awak jadi suri hidup saya? " lamarnya.
“Gile kalau taknak” jawabku sudah cukup untuk menggembirakan dua hati yang mendamba bahagia sekian lama.
Hehe…betullah kata orang… lelaki dan perempuan tak pernah ditakdirkan untuk menjadi kawan baik dan takk akan pernah jadi kawan baik.. pengakhirannya, jika tidak kedua-duanya tidak jatuh cinta, pasti salah seorang akan mendambakan cinta.
Tak percaya??

See? Kitaorang dah buktikannya pon…